Kembar merupakan kelahiran yang melebihi satu apabila ibunya melahirkan dua anak daripada kandungan yang sama. Biasanya pasangan kembar ini boleh mempunyai jantina yang sama atau berlainan jantina. Kelahiran berganda yang lebih dari dua disebut kembar tiga, kembar empat, kembar lima dan seterusnya.

Kembar manusia pula merupakan dua individu bayi yang berkongsi uterus pada masa yang sama dan selalunya lahir berturut-turut dalam jangka masa yang dekat ataupun lambat sedikit. Disebabkan saiz rahim ibu yang terhad, biasanya ibu bayi kembar ini jarang mengandung sehingga tempoh penuh 40 minggu.

Purata kembar dua cuma 37 minggu, iaitu kelahiran pramatang. Disebabkan kelahiran pramatang boleh memberikan kesan kepada kesihatan bayi, kelahiran kembar sentiasa diawasi dengan langkah beringat-ingat serta diberi penjagaan yang rapi.

Petua Dapat Anak Kembar Wajib Suami Isteri Amalkan

petua dapat anak kembar
Imej via [canadajournal]

Majoriti pasangan suami isteri menginginkan anak kembar dan sanggup melakukan apa sahaja untuk meningkatkan peluang yang mungkin mustahil bagi sesetengah orang kerana amat sukar untuk mendapatkannya.

Fakta sememangnya menyatakan bahawa mendapat anak kembar adalah bergantung pada beberapa faktor termasuklah rawatan kesuburan, keturunan, umur, genetik, dan jenis tubuh suami isteri yang mahukan anak kembar. Segalanya memainkan peranan dalam meningkatkan peluang untuk mendapatkan bayi kembar.

Disini terdapat 10 petua untuk dapat anda kembar yang mungkin boleh dicuba bagi anda yang menginginkan anak kembar.

1. Makan Supplement Asid Folik

Salah satu petua untuk mendapatkan anak kembar adalah dengan mengambil supplement asid folik. Ramai wanita hamil mengambil asid folik sebagai suplement untuk membantu menjaga kesihatan badan serta kandungan.

Asid folik bukan sahaja untuk rambut, kuku dan kulit anda, tetapi ia juga akan membantu mencegah kecacatan tiub saraf. Pakar perubatan mengesyorkan agar anda mengambil sekurang-kurangnya 400 mikrogram asid folik setiap hari. Penyelidikan menunjukkan bahawa jika anda meningkatkan pengambilan asid folik sebelum anda hamil, terdapat peluang yang lebih baik bahawa anda akan hamil anak kembar.

2. Buat rawatan IVF

Membuat rawatan IVF mungkin bukan untuk semua orang, tetapi ia akan menjadi pertaruhan terbaik jika anda benar-benar ingin mengandung anak kembar dan merupakan salah satu petua untuk dapat anak kembar.

Sebenarnya, beberapa kajian menunjukkan bahawa pasangan yang membuat rawatan IVF mempunyai 20 hingga 40 peratus peluang untuk mengandung lebih daripada satu bayi. Namun begitu, ingat bahawa rawatan IVF adalah proses yang panjang dan ia memerlukan banyak kesabaran. 

Ia mungkin tidak sesuai untuk semua orang. Tetapi jika ikhtiar dan sabar, insyaallah anda akan dapat bayi kembar. Kemungkinan besar bahawa anda mungkin tidak hanya mengandung dua bayi kembar melalui rawatan IVF, tetapi ada peluang yang baik anda mungkin juga akan mendapatkan lebih dari dua bayi. Semakin meriah, bukan?

petua dapat anak kembar
Imej via [irishtimes]

3. Banyakkan Makan Kuaci

Banyak ibu yang memberi petua untuk dapat anak kembar adalah dengan mengambil “superfood” telah membantu mereka hamil dengan kembar. Pasti anda telah mendengar semua cerita yang mendakwa bahawa buah-buahan atau sayur-sayuran tertentu telah membantu mereka hamil seorang bayi lelaki atau seorang bayi perempuan atau dalam beberapa kes, kedua-duanya!

Walaupun sukar untuk menyokong kajian saintifik ini, ramai pakar kesihatan percaya bahawa makan kuaci mungkin membantu meningkatkan peluang anda untuk mempunyai kembar. Kuaci bukan sahaja berkhasiat, tetapi baik untuk badan orang yang hamil, tanpa mengira sama ada kembar ataupun tidak.

Lebih-lebih lagi, kuaci adalah sumber yang hebat mengandungi vitamin B6 yang dapat membantu memastikan tulang anda kuat dan dapat mengurangkan keletihan semasa kehamilan. Dan untuk ibu-ibu dengan kehamilan bayi kembar, mereka pasti boleh mendapatkan semua tenaga tambahan yang mereka perlukan dengan memakan kuaci.

4. Banyakkan Makan Ubi Kayu

Selain kuaci, memakan ubi kayu juga merupakan salah satu petua untuk mendapat bayi kembar. Anda mungkin tidak pernah mendengarnya sebelum ini, tetapi sebenarnya makanan nombor satu di dapur anda yang akan membantu meningkatkan peluang anda untuk mendapatkan bayi kembar adalah ubi kayu.

Menurut kajian, jika anda makan cukup ubi kayu dalam diet anda, anda boleh dengan mudah meningkatkan peluang anda untuk memiliki bayi kembar kerana ia adalah sifat ovulasi hyper. Ringkasnya, ada phytoestrogen yang kuat yang dapat membantu mengawal hormon wanita dan membuat anda hamil sebelum anda tahu.

Antara manfaat lain memakan ubi kayu adalah ia boleh membantu dengan penurunan berat badan. Ubi kayu juga boleh berfungsi sebagai makanan ringan semasa kehamilan anda dan mungkin melegakan beberapa gejala yang sangat tidak selesa, seperti sembelit. Kerana ubi kayu serat tinggi, ia akan membantu mengawal pergerakan usus anda dan mungkin membuat anda kehilangan beberapa kilogram juga.

petua dapat anak kembar
Imej via [rasa]

5. Banyakkan Minum Susu Segar

Jika anda ingin mengandung kembar, salah satu petua untuk dapat anak kembar adalah dengan minum susu segar. Sesetengah wanita mempunyai masa yang sukar minum susu secara kerap, apatah lagi apabila mereka hamil.

Tetapi ada penyelidik yang mengatakan bahawa produk tenusu yang mempunyai hormon pertumbuhan seperti dalam susu dapat membantu anda untuk mendapatkan bayi kembar.

Tambahan pula, tidak ada salahnya meminum segelas susu setiap hari. Ia akan membantu meningkatkan pengambilan kalsium, potassium, vitamin D dan protein, yang mana semua unsur yang diperlukan oleh wanita semasa kehamilan mereka.

Jika anda hamil kembar, anda perlu semua kekuatan yang anda boleh. Badan hamil perlu menjadi badan sangat yang kuat. Dan segelas susu tinggi akan membantu anda membina tulang yang kuat. Apatah lagi, memakan yogurt atau keju setiap hari juga baik untuk hati anda.

petua dapat anak kembar
Imej via [idntimes]

6. Genetik

Genetik merupakan salah satu petua dapat anak kembar yang mudah. Jika dalam salasilah keluarga anda terdapat pasangan adik beradik yang mempunyai anak kembar, kemungkinan besar anda juga mampu mendapat anak kembar dengan cara genetik yang diturunkan kepada anda. Insyaallah dapat dengan izinnya.

7. Usia

Salah satu petua untuk dapat anak kembar adalah ketika anda sudah berusia. Wanita yang berumur 35 tahun ke atas mempunyai potensi yang lebih besar untuk mendapat anak kembar. Pada ketika ini, kebanyakan wanita akan mengambil rawatan untuk kesuburan dan badan mereka akan lebih cenderung untuk menghasilkan lebih dari satu ovum semasa proses ovulasi, kerana proses tersebut telah terganggu oleh proses perimenopause.

petua dapat anak kembar
Imej via [halodoc]

8. Faktor Berat Badan Dan Ketinggian

Jika anda mempunyai berat badan dan ketinggian yang lebih merupakan salah satu petua juga untuk dapat anak kembar. Kebarangkalian untuk mendapatkan anak kembar adalah tinggi jika anda merupakan seorang wanita yang tinggi dan berat badan anda lebih berat. Insyaallah.

9. Makan Supplement Kesuburan

Salah satu petua untuk dapat anak kembar yang lain adalah dengan mengambil supplement kesuburan. Ini kerana pengambilan ubat kesuburan boleh meningkatkan kebarangkalian seseorang untuk menghasilkan dua ovum dalam satu proses ovulasi.

Sekaligus ia meningkatkan kebarangkalian mendapat anak kembar iaitu kandungan Clomid memberikan 10 peratus peluang manakala Gonal F memberikan 30 peratus peluang untuk hamil anak kembar. Anda perlu mendapatkan nasihat doktor sebelum memakan supplement tersebut.

petua dapat anak kembar
Imej via [abcofparenting]

10. Menjaga Pemakanan

Menjaga pemakanan juga merupakan salah satu petua untuk dapat anak kembar. Pengambilan makanan tertentu yang mengandungi kandungan estrogen yang tinggi mampu meningkatkan kebarangkalian mendapat anak kembar dan ia perlu seiring dengan usaha. Kena jaga pemakanan dan jangan lupa usaha ya?

Kesimpulannya, untuk mendapatkan anak kembar bukan hanya berusaha tetapi kena juga berdoa kepada tuhan. Bagi anda yang muslim, ada beberapa doa yang boleh anda amalkan untuk mendapatkan anak kembar. Kira macam petua juga ni, Insyaallah. Bacalah surah ini.

  • Surah As-syura ayat 50
  • Surah As-syaffaat ayat 120

Itulah dia petua dapat anak kembar wajib ibu bapa tahu. Jom baca juga jenis batuk bayi bahaya, Punca bayi lambat merangkak, Doa bayi tidur lena dan Tahnik bayi.

Penulis: zulrina

Meminati dunia perniagaan, travel dan makanan.

Tinggalkan Komen!


Langgan Info Kami

Berkaitan


.