Mutiara kata ialah kalimat indah yang bertujuan untuk membangkitkan motivasi kepada seseorang. Mutiara kata ini juga kadang-kadang boleh menggetarkan hati kita saat membaca atau mendengarnya. Jom lihat senarai mutiara kata ini.

Mutiara kata ini boleh juga dijadikan sebagai inspirasi atau untuk memotivasikan diri dengan memiliki berbagai makna yang dapat meningkatkan kebajikan dan kebijaksanaan hidup. Kata-kata mutiara juga merupakan sebuah kata-kata yang berupa nasihat, petua atau saran positif yang berharga.

Mutiara Kata Tentang Kehidupan

 1. Cuba untuk tidak menjadi seorang yang berjaya, tetapi cuba untuk menjadi seorang yang bernilai.
 2. Semangat yang hebat selalunya menemui pembangkang yang ganas dari fikiran yang biasa-biasa saja.
 3. Seseorang yang tidak pernah melakukan kesilapan tidak pernah mencuba sesuatu yang baru.
 4. Dunia ini umpama lautan yang luas. Kita adalah kapal yang belayar di lautan telah ramai kapal karam didalamnya. Kalau muatan kita adalah iman, dan layarnya takwa, nescaya kita akan selamat dari tersesat di lautan hidup ini.
 5. Setiap yang kita lakukan biarlah jujur kerana kejujuran itu amat penting dalam sebuah kehidupan,tanpa kejujuran hidup akan sentiasa menjadi mainan orang.
 6. Dia yang tidak dapat berhenti sejenak untuk bertanya-tanya dan berdiri dengan kagum, sama seperti mati dengan matanya ditutup.
 7. Orang yang lemah balas balas dendam adalah orang yang kuat memaafkan dan orang yang pintar mengabaikannya.
 8. Dalam kerendahan hati ada ketinggian budi. Dalam kemiskinan harta ada kekayaan jiwa. Dalam kesempitan hidup ada kekuasaan ilmu.
 9. Jangan berputus asa pada apa yang anda mahu lakukan. Orang yang mempunyai impian besar lebih berkuasa daripada yang mempunyai semua fakta.
 10. Hari esok sudah tentu akan ada tetapi belum tentunya hari esok adalah untuk kita. Beringat-ingatlah untuk menghadapi esok yang pastikan mendatang.

Mutiara Kata Motivasi

 1. Jangan duduk mengelilingi perkara yang lebih mudah dan berharap bahawa anda lebih baik dalam mencapai apa yang anda mahu capai. Ia sepatutnya bermula dengan harapan dan kemudian bekerja keras.
 2. Kata-kata yang lembut dapat melembutkan hati yang lebih keras dari batu.Tetapi kata-kata yang kasar dapat mengasarkan hati yang lunak menjadi seperti sutera.
 3. Hidup memerlukan pengorbananan manakala pengorbanan memerlukan perjuangan dan perjuangan memerlukan ketabahan dan ketabahan memerlukan keyakinan dan keyakinan pula menentukan kejayaan dan kejayaan pula akan menentukan kebahagiaan.
 4. Sesetengah pembelajaran tidak boleh dilakukan oleh orang lain yang mengajar anda. Sesetengah pembelajaran perlu dilakukan dengan sendirinya.
 5. Rakan anda akan percaya kepada anda dan memberi anda keberanian dan sokongan yang anda perlukan. Musuh anda akan membuat anda mencapai matlamat tersebut.
 6. Mempunyai perkara yang hebat tidak bermakna apa-apa jika anda tidak memperolehnya.
 7. Kita sentiasa merasa muda untuk melakukan dosa tetapi tidak pernah merasa tua untuk bertaubat.
 8. Walaupun anda boleh menyukai apa yang anda tidak menguasai, anda tidak boleh menguasai apa yang anda tidak suka.
 9. Kerja keras tanpa bakat adalah malu, tetapi bakat tanpa kerja keras adalah tragedi.
 10. Jadilah seperti itik, mendayung dan bekerja keras di dalam air, tetapi apa yang dilihat oleh semua orang adalah senyuman, muka yang tenang.
 11. Kehidupan bukan tentang mencari diri sendiri. Hidup adalah tentang mencipta diri anda.
 12. Gantungkanlah azammu dan semangatmu yang setinggi bintang di langit dan rendahkanlah hatimu serendah mutiara di lautan
 13. Tujuan kehidupan bukan untuk menjadi bahagia. Tetapi menjadi  berguna, dihormati, bersikap penuh belas kasihan, dan untuk menjadikan kehidupan sedikit perbezaan selama anda hidup.
 14. Banyak kegagalan kehidupan dialami oleh orang-orang yang tidak menyedari betapa dekatnya kejayaan mereka ketika mereka menyerah.  
 15. Jangan menangis kerana sudah berakhir, tersenyum kerana ia berlaku.

Mutiara Kata Nasihat

 1. Kadangkala soalan itu rumit dan jawapannya mudah. Kita yang buatnya makin sukar.
 2. Kadang-kadang orang cantik tidak kelihatan seperti apa yang mereka katakan. Tetapi mereka cantik hanya dengan apa yang mereka ada sahaja.
 3. Apabila satu pintu kebahagiaan ditutup, yang lain terbuka tetapi selalunya kita melihat begitu lama di pintu tertutup sehingga kita tidak melihat yang telah dibuka untuk kita.
 4. Kegembiraan seumpama semburan pewangi, apabila kita memakainya semua akan dapat merasa harumannya. Oleh itu berikanlah secebis kegembiraan yang anda miliki itu kepada sahabat anda.
 5. Menyerah tidak selalu bermakna anda lemah, kadang-kadang anda hanya cukup kuat untuk melepaskannya.
 6. Jangan sekali-kali percaya pada sesiapa yang memberitahu anda bahawa anda tidak layak mendapat apa yang anda mahu.
 7. Kata-kata boleh memecahkan seseorang kepada satu juta keping, tetapi mereka juga boleh meletakkannya bersama-sama.
 8. Hanya kerana ada taufan yang berlaku di sekitar anda tidak bermakna anda perlu membuka tingkap dan melihatnya.
 9. Terdapat dua cara anda boleh pergi dengan kesakitan. Anda boleh membiarkannya memusnahkan anda atau anda boleh menggunakannya sebagai bahan api untuk memandu anda.
 10. Jika kejahatan di balas dengan kejahatan, maka itu adalah dendam. Jika kebaikan dibalas dengan kebaikan itu adalah perkara yang paling mulia.
 11. Kejayaan jika tidak mempunyai orang yang tepat untuk berkongsi dengannya, anda hanya akan berakhir kesepian.
 12. Anda mungkin tidak pernah cukup baik untuk semua orang, tetapi anda akan sentiasa menjadi yang terbaik untuk seseorang.
 13. Akal itu adalah menteri yang menasihati, Hati itu ialah raja yang menentukan, Harta itu satu tamu yang akan berangkat, kesenangan itu satu masa yang akan ditinggalkan.
 14. Sekiranya anda mempersembahkan diri anda dengan keyakinan, anda boleh menarik banyak perkara.
 15. Kesempurnaan adalah keindahan , kegilaan adalah genius, dan lebih baik untuk menjadi benar-benar tidak masuk akal daripada membosankan.

Mutiara Kata Kejayaan

 1. Setiap kali anda menghadapi sesuatu yang buruk, tumpukan pada sesuatu yang indah. Apa yang anda tumpukan untuk berkembang. Hanya anda yang boleh mengubah realiti anda.
 2. Kata-kata itu sebenarnya tidak mempunyai apa-apa makna untuk menjelaskan perasaan. Manusia boleh mengeluarkan seribu kata-kata, seribu bahasa. Tapi kata-kata bukan bukti unggulnya perasaan
 3. Kejayaan adalah dendam yang terbaik untuk segala-galanya.
 4. Jika suka dengan apa yang anda tidak boleh,maka anda perlu mencintai apa yang anda ada.
 5. Kehidupan kita di dunia ini tidak menjanjikan satu jaminan yang berkekalan, yang hanya ada hanyalah percubaan, cabaran dan pelbagai peluang. Perkara yang kekal abadi hanya dapat ditemui apabila kita kembali semula kepada Ilahi.
 6. Kegagalan tidak akan menimpa jika bertekad untuk berjaya.
 7. Masa Depan Adalah Milik Yang Kompeten. Dapatkan Yang Baik, Dapatkan Lebih Baik, Jadilah Yang Terbaik!
 8. Tiada jalan diraja untuk apa-apa. Satu perkara pada satu masa, semua perkara berturut-turut. Yang tumbuh dengan cepat, layu cepat. Yang tumbuh dengan perlahan, bertahan.
 9. Kesempatan sebenar untuk kejayaan yang terletak dalam diri orang itu dan bukannya dalam pekerjaan.
 10. Setiap kebenaran melepasi tiga peringkat sebelum ia diiktiraf. Pada mulanya, ia dihina. Pada yang kedua, ia ditentang. Pada yang ketiga, ia dianggap sebagai diri sendiri.
 11. Perbezaan antara orang yang berjaya dan yang lain bukannya kekurangan kekuatan bukan kekurangan pengetahuan tetapi kurangnya kekurangan.
 12. Kejayaan tidak datang kepada manusia yang leka.
 13. Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
 14. Jangan biarkan apa yang anda tidak dapat mengganggu apa yang boleh anda lakukan.
 15. Kekalahan tidak pahit kecuali anda yang menelannya.
 16. Dunia ini tiada jaminan melainkan satu peluang.
 17. Halangan sering menjadi batu loncatan.
 18. Perkara-perkara yang paling indah di dunia tidak dapat dilihat atau disentuh. Mereka mesti dirasakan dengan hati.
 19. Apa yang datang dengan mudah tidak akan bertahan lama, dan apa yang bertahan lama tidak akan mudah.
 20. Anda tidak boleh kembali dan menukar permulaan, tetapi anda boleh memulakan di mana anda berada dan menukar pengakhirannya.

Berdasarkan kata-kata mutiara tadi, harap ia dapat memenuhi makna untuk membuka fikiran dan hati seseorang. Semoga ia menjadi sesuatu perkara yang indah yang tidak dapat dilupakan dan menjadi contoh dikemudian hari.

Selian artikel mutiara kata ini, jemput juga baca artikel tentang

Rujukan

 1. Goalcast
 2. Lenterabijak
 3. Brightdrops
 4. keepinspring

Penulis: zulrina

Meminati dunia perniagaan, travel dan makanan.

Tinggalkan Komen!


Langgan Info Kami

Berkaitan


.