Bagaimanakah cara letak anak dalam carseat mengikut pada ciri-ciri keselamatan yang disarankan oleh setiap para ibu bapa?

Artikal pada kali kami akan berkongsi kepada anda berkenaan dengan cara letak anak dalam carseat kereta dengan betul.

Apa itu carseat

Carseat atau kerusi keselamatan kanak-kanak adalah kerusi yang direka khas untuk kanak-kanak duduk di dalam kenderaan.

Fungsinya adalah untuk mengurangkan risiko kecederaan parah kepada kanak-kanak semasa nahas jalan raya apabila dipasang dengan betul.

Di Malaysia, undang-undang pemakaian kerusi keselamatan kanak-kanak telah diwartakan oleh Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) pada Akta Pengangkutan Jalan 1978 – Kaedah-Kaedah Kereta Motor (Tali Pinggang Keledar)(Pindaan) 2019.

Pada 1 Januari 2020, undang-undang pemakaian kerusi keselamatan kanak-kanak telah pun dilaksanakan ke atas kenderaan persendirian.

Jenis carseat kanak-kanak

Sebelum kita kenal cara letak anak dalam carseat, jom kita fahami dulu tiga jenis carseat yang boleh digunakan untuk anak anda.

 • Infant car seat carrier : sesuai untuk bayi baru lahir sehingga 13kg.
 • Convertible or multistage car seat : sesuai untuk bayi baru lahir dalam kedudukan menghadap belakang selama mungkin. Semak manual arahan untuk menentukan had berat.
 • Rear-facing only car seat : disyorkan untuk 6 bulan dan ke atas.

Cara letak anak dalam carseat yang betul

 1. Setiap carseat mungkin mempunyai pemasangan yang berbeza. Justeru anda perlu baca manual arahan dengan teliti untuk memeriksa tali pinggang yang betul.
 2. Carseat boleh digunakan menghadap ke belakang. Jangan letak carseat di hadapan di sebelah pemandu.
 3. Pasangkan dengan ketat supaya ianya dapat tahan hentakan. Anda boleh melaraskannya mengikut arahan untuk menggunakan tempat duduk kereta.
 4. Letakkan carseat pada tempat duduk kenderaan dan laraskan sudut kepada 45° untuk carseat. Carseat boleh tukar mesti dilaraskan ke sudut sandar menghadap belakang mengikut penunjuk di sisi tempat duduk kereta.
 5. Periksa supaya carseat dipasang dengan selamat dan tidak bergerak lebih daripada 2cm dari sisi ke sisi selepas menarik tali pinggang keledar kenderaan dengan ketat.

Posisi carseat yang betul dalam kereta

letak anak dalam carseat

Apabila memilih carseat kanak-kanak, pertimbangkan di mana anda ingin anak anda duduk di dalam kereta. Dan pastikan juga carseat tersebut boleh dipasang dengan betul dalam kedudukan itu.

Kedudukan 1: Tempat duduk penumpang depan

Lebih selamat anak-anak anda duduk di bahagian belakang dari depan. Hal ini kerana, sesetengah ibu bapa suka mengawal bayi atau anak mereka dan meletakkan mereka di hadapan.

Tetapi, yang lebih selamat adalah di belakang. Ia jelas kerana memandu dan menjaga anak dalam masa yang sama boleh mengurangkan konsentrasi anda sepenuhnya kepada pemanduan.

Pastikan juga carseat yang diletakkan di depan tidak terdapat beg udara penumpang yang aktif. Ia sememangnya berbahaya dan menyalahi undang-undang untuk berbuat demikian kerana sekiranya beg udara itu tertanggal, ia akan mengenai carseat dan melemparkan bayi anda ke hadapan dengan kuat.

Kedudukan 2: Tempat duduk penumpang belakang

Sekiranya boleh, gunakan salah satu tempat duduk belakang yang lain. Jika anda menggunakan posisi kedudukan ini, ia berbahaya bila mana anda berhenti di tepi jalan.

Justeru, memilih tempat duduk yang bertentangan dengan pemandu adalah yang lebih baik.

Kedudukan 3: Tempat duduk belakang tengah

Jika tempat duduk belakang tengah mempunyai tali pinggang keledar tiga mata, ini adalah tempat paling selamat untuk meletakkan penahan kanak-kanak kerana ia adalah yang paling jauh dari tempat duduk, bahagian tepi kereta.

Jika tempat duduk belakang tengah mempunyai tali pinggang pusingan sahaja, semak arahan penahan kanak-kanak untuk melihat sama ada ia boleh dipasang dengan tali pinggang pusingan sahaja. 

Kebanyakan tempat duduk kereta kanak-kanak memerlukan tali pinggang keledar tiga mata. Jika ini berlaku, pasangkan tempat duduk pada tempat duduk belakang yang mempunyai pusingan dan tali pinggang keledar pepenjuru.

Jika anda menggunakan kerusi kanak-kanak Isofix anda hanya boleh menggunakan tempat duduk belakang tengah jika ia mempunyai mata Isofix.

Kedudukan 4: Tempat duduk belakang penumpang depan

Lebih baik menggunakan tempat duduk ini, daripada yang di belakang pemandu. Hal ini boleh memudahkan anda untuk membawa anak masuk dan keluar dari kereta di tepi jalan.

Pastikan tempat duduk kanak-kanak boleh dipasang dalam kedudukan ini dengan betul.

Tips selamat letak anak dalam carseat

letak anak dalam carseat

Menempatkan anak dengan selama dalam carseat sangat penting untuk keselamatan mereka. Berikut adalah beberapa tips untuk letak anak dalam carseat:

 1. Pilih carseat yang sesuai: Pastikan carseat yang anda gunakan sesuai dengan berat dan tinggi anak serta sesuai dengan standard keselamatan di negara anda.
 2. Pemasangan yang tepat: Periksa dan pastikan carseat dipasang dengan betul di dalam kereta. Ikuti arahan pemasangan yang terdapat dalam manual carseat dan pastikan seatbelt atau sistem pengikat carseat telah terkunci dengan betul.
 3. Posisi carseat: Carseat harus diletakkan secara tegak lurus dan kuat pada kerusi kereta. Pastikan carseat tidak terlalu miring atau bergerak.
 4. Pasang harness dengan betul: Pastikan harness carseat dilaraskan sesuai dengan saiz anak anda di antara paha dan di atas bahu. Harness tidak boleh terlalu longgar atau terlalu ketat.
 5. Jangan letakkan benda di antara anak dan harness: Pastikan tidak ada benda-benda seperti bantal, selimut, atau mainan di antara anak dan harness.
 6. Laraskan posisi baring: Jika carseat anda memiliki posisi baring, pastikan anda melaraskan posisi tersebut sesuai dengan keselesaan anak anda. Bayi yang belum mampu duduk dengan sendirinya harus diletakkan dalam posisi yang lebih rendah untuk mendukung leher dan kepala mereka dengan baik.

Dengan mematuhi tips di atas, ia dapat membantu memastikan anak anda lebih selesa dan selamat ketika letak anak dalam carseat.

Selain dari letak anak dalam carseat ini, anda juga boleh baca artikel tips kami yang lain berkenaan penjagaan bayi seperti:

Sumber:

 1. Positioning Child Car Seats in Cars. Child Car Seats
 2. Car Seats: Information for Families. Health Children

Penulis: hannani

Tinggalkan Komen!


Langgan Info Kami

Berkaitan


.