Tugas memilih jenis siling rumah adalah sangat penting dalam elemen membina sesebuah kediaman.

Artikel pada kali ini kami akan berkongsi kepada anda mengenai jenis siling rumah yang menarik dengan design paling terkini.

1. Siling berkubah

Siling berkubah direka untuk ‘mengangkat’ bilik kecil, memberikan ilusi ketinggian dan menjadikan ruang tampak lebih luas.

Ia biasanya mengikut garis bumbung dan boleh mempunyai sudut condong yang sama ada seragam atau tidak. 

Satu ciri siling berkubah ialah kasau terdedah yang membantu menambah keperibadian pada mana-mana bilik. 

2. Siling katedral

jenis siling rumah

Siling katedral adalah reka bentuk simetri. Setiap sisi adalah sama panjang dan bertemu di tengah menghasilkan puncak. 

Rekaan ini tampak klasik dan biasanya kelihatan hebat. Kelemahannya ialah ia menghalang daripada kediaman anda dibina secara bertingkat.

3. Siling coffered

jenis siling rumah

Siling coffered ialah pilihan siling elegan yang membawa acuan mahkota dan kombo siling rasuk ke tahap yang baharu. 

Ia adalah satu siri rasuk dalam corak geografi (biasanya segi empat sama atau segi empat tepat) dengan pengacuan mahkota ditambah untuk mencipta kesan siling yang mampu menambah minat visual dan ke dalaman ke siling.

4. Siling dulang

jenis siling rumah

Siling dulang mewujudkan kedalaman; dalam erti kata lain ia menjadikan siling anda kelihatan lebih tinggi dan berbingkai.

Hal ini justeru bagus bagi anda yang gemar akan konsep terbuka kerana ia membantu mencipta ruang terbuka yang besar khususnya bagi ruang tamu.

5. Siling bangsal

Siling bangsal adalah sejenis siling berkubah. Rekaannya mempunyai sudut ke atas atau ke bawah dari rendah ke tinggi tetapi hanya mempunyai satu kaki. 

Ia juga boleh dibina dengan curam halis. Bahagian siling yang tinggi dinaikkan secukupnya untuk menambah barisan tingkap atas yang menambahkan lebih banyak cahaya masuk ke dalam bilik.

6. Siling cove

Siling cove terdapat dalam pelbagai reka bentuk. Konsepnya ialah siling dinaikkan secara beransur-ansur sama ada garis lurus, terbalik atau lengkung.

Di atas ialah contoh siling teluk yang tinggi dengan garis lurus bersudut curam.

7. Siling tinggi

Secara teknikal, siling tinggi bukan jenis siling. Ia adalah istilah umum untuk siling yang tingginya melebihi purata, atau boleh dikatakan melebihi ketinggian siling biasa 8′ hingga 10′.

8. Siling biasa

Siling biasa mempunyai ketinggian sekitar 8 hingga 10 kaki tinggi dan rata. Siling jenis ini biasanya digunakan untuk menggabungkan pencahayaan tersembunyi.

Yang mana ia bagus digunakan untuk menerangi bilik dan menambah elemen reka bentuk ruang.

9. Siling kaca

Lampu kaca sentiasa menjadi idea yang bagus untuk rumah yang ingin menggunakan siling kaca.

Ruang dalam rumah anda akan tampak secara imaginatif di mana ia mempunyai siling bersandar kepada logam yang terus menjadi siling kaca yang menakjubkan.

10. Siling grid

Siling grid ialah siling di mana panel siling palsu disokong pada bar-T yang memegang jubin siling segi empat tepat pada tempatnya. 

Kebiasaannya, siling grid banyak digunakan dalam bangunan atau pehabat dengan menggabungkan hiasan dalaman minimalis.

 Anda juga boleh mendapatkan siling grid yang kalis bunyi. Ini merupakan cara yang mudah untuk menyembunyikan kabel perkhidmatan dan pendawaian. 

Penyelenggaraan juga sangat mudah. Hanya angkat jubin dari grid, pendawaian dibaiki atau diganti, dan jubin diletakkan semula pada sokongan.

Selain dari panduan memilih jenis siling rumah ini, anda juga boleh baca artikel tips kami yang lain berkenaan hiasan rumah seperti:

Sumber:

  1. The 12 Different Types of Ceilings: Elevate Your Home Today. Home Stratosphere
  2. Types of Ceilings You’ll See in Homes: What You Need to Know. Home Lane

Penulis: hannani

Tinggalkan Komen!


Langgan Info Kami

Berkaitan


.