Cyst ketika hamil boleh berlaku kepada mana-mana wanita. Biarpun ramai yang menganggap cyst ini tidak merbahayakan bayi dalam kandungan tetapi ibu hamil berkemungkinan mendapat risiko tertentu bila mana cyst semakin membesar.

Artikel pada kali ini kami akan berkongsi kepada anda berkenaan dengan cyst ketika hamil yang perlu anda tahu dan rawatan untuk menanganinya.

Apa itu cyst ovari?

cyst ketika hamil

Cyst ovari ialah kantung berisi cecair atau tisu di dalam atau pada ovari. Ia biasanya tidak berbahaya, tidak menyakitkan, dan bioleh hilang tanpa rawatan.

Dikatakan anda boleh lihat cyst ini berbeza-beza dalam pelbagai saiz dari setengah inci hingga empat inci.

Ia biasanya berkembang semasa tahun melahirkan anak atau selepas menopaus. Kira-kira 7 peratus wanita di seluruh dunia mempunyai cyst ovari pada suatu masa.

Jenis cyst ovari

Terdapat beberapa jenis cyst ovari yang perlu anda tahu, antaranya seperti:

1. Functional cyst 

Functional cyst ialah sejenis cyst yang paling biasa, dan ia berkaitan dengan ovulasi. Ia tidak menyebabkan kanser. Contoh functional cyst adalah folikel cyst dan corpus luteal cyst.

Folikel cyst terbentuk apabila folikel yang memegang telur tidak terbuka dan melepaskan telur semasa ovulasi tetapi sebaliknya memegangnya, dan membentuk cyst.

Corpus luteal cyst berkembang selepas ovulasi. Biasanya, selepas telur dikeluarkan dari folikel, folikel mengecut. Jika folikel tidak mengecut sebaliknya cecair berkumpul di dalamnya, ia membentuk corpus luteal cyst.

2. Teratoma cyst 

Juga dipanggil dermoid cyst. Ia mengandungi tisu badan yang berbeza, seperti tisu kulit dan rambut. 

Teratoma cyst mungkin berada di dalam badan sejak lahir dan kemudian berkembang semasa melahirkan anak. Ia jarang berlaku, tetapi ini boleh menjadi kanser.

3. Cystadenoma cyst

Tumbuh pada permukaan luar ovari dan jinak (bukan kanser). Ia boleh menjadi agak besar dan padat.

4. Endometrioma 

Mungkin terbentuk apabila seorang wanita menghidap endometriosis (keadaan di mana tisu yang biasanya melapisi rahim tumbuh di luar rahim, selalunya pada ovari). Ia juga dipanggil cyst coklat dan dipenuhi dengan darah.

Apabila ovari membuat banyak cyst kecil, ia dipanggil sindrom ovari polikistik (PCOS). PCOS boleh menyebabkan masalah kesuburan dan membawa kepada diabetes di kemudian hari.

Bolehkah kita dapat cyst ketika hamil?

cyst ketika hamil

Cyst ovari biasanya tidak menyebabkan sebarang masalah semasa kehamilan. Walaupun jika cyst terus membesar, ia mungkin pecah atau berpintal atau menyebabkan ovari berpusing (berpusing ini dipanggil kilasan ovari). 

Cyst yang semakin membesar boleh menyebabkan masalah semasa bersalin, terutamanya jika ia adalah jisim besar yang menghalang perut atau pelvis.

Doktor akan melakukan ultrasound biasa untuk memantau ovari dan cyst anda dan memastikan ia tidak membesar atau mengancam untuk menyebabkan sebarang masalah. 

Jika ultrasound tidak mencukupi untuk melihat cyst yang menyebabkan masalah, anda mungkin boleh menjalani MRI.

Punca cyst pada ovari ketika hamil

Jenis cyst ovari yang paling biasa semasa kehamilan ialah corpus luteal cyst. Daripada mengecut, folikel yang mengeluarkan telur mengisi dengan cecair dan kekal di ovari. 

Cyst ini biasanya hilang dengan sendirinya pada pertengahan trimester kedua, tetapi kadangkala ia kekal di ovari dan jika ia menjadi besar atau menyebabkan gejala, mungkin perlu dikeluarkan.

Anda juga mungkin mempunyai jenis cyst lain yang anda alami sebelum kehamilan. Ia mungkin kekal pada ovari anda semasa anda hamil. 

Jenis cyst lain mungkin tumbuh semasa kehamilan dan menjadi menyakitkan, tetapi ia biasanya tidak menyebabkan masalah untuk kehamilan.

Simptom cyst pada ovari

Cyst ovari biasanya tidak menyebabkan sebarang gejala. Doktor mungkin menemuikannya semasa pemeriksaan pelvis rutin atau ultrasound.

Jika cyst ovari menjadi besar atau berdarah, pecah, atau berpintal atau menyebabkan ovari berpusing, ia boleh menyakitkan.

Gejala sista ovari lain yang mungkin termasuk:

 • Kembung perut
 • Perut kenyang atau tekanan
 • Sakit semasa membuang air besar

Bagaimana jika cyst ovari pecah semasa mengandung?

Biasanya cyst ovari yang pecah, walaupun semasa kehamilan, tidak membimbangkan. Cecair dari cyst akan menyerap semula dengan sendirinya mengikut masa, dan apa yang diperlukan hanyalah ubat untuk menguruskan sebarang ketidakselesaan dan rehat pelvis selama beberapa hari. 

Malah, kebanyakan doktor mengesyorkan menunggu berjaga-jaga (yang melibatkan pemerhatian, ultrasound dan pemantauan) sebagai rawatan pilihan untuk cyst ovari pecah semasa kehamilan.

Walau bagaimanapun, doktor anda mungkin mengesyorkan pembedahan jika terdapat:

 • Risiko jangkitan akibat pecah
 • Banyak pendarahan
 • Kehamilan dalam beberapa cara

Boleh ke cyst ketika hamil hilang?

Corpus luteal cyst biasanya hilang dengan sendirinya semasa trimester kedua. Dan kebanyakan cyst ovari semasa mengandung tidak berbahaya.

Tetapi jika anda mengalami kesakitan atau mengalami sebarang gejala lain, pastikan anda memberitahu doktor anda. 

Pemantauan yang teliti dan ubat sakit seperti yang diperlukan boleh membantu memastikan kehamilan dan bayi anda selamat.

Rawatan yang diperlukan

Biasanya cyst ovari tidak memerlukan rawatan. Namun berikut adalah beberapa rawatan yang boleh dilakukan:

 • Cyst ovari yang pecah. Dalam kes ini, anda mungkin memerlukan ubat sakit. Biasanya badan anda akan menyerap cyst yang pecah, tetapi doktor anda akan mengesyorkan untuk berehat dan memantau tanda-tanda jangkitan sekiranya ada.
 • Kilasan ovari. (kista menyebabkan ovari berpusing). Ini adalah kes kecemasan yang memerlukan pembedahan.
 • Cyst besar atau menyebabkan gejala. Doktor mungkin mengesyorkan anda berehat dan mungkin pembedahan.

Selain dari masalah cyst ketika hamil ini, anda juga boleh baca artikel panduan kami yang lain berkenaan kehamilan dan kesuburan seperti:

Sumber:

 1. Ovarian Cysts and Pregnancy: Could A Cyst Stop Me from Having a Baby? Penn Medicine
 2. Ovarian Cysts During Pregnancy. Baby Center
 3. What Happens if You Get an Ovarian Cyst When You’re Pregnant? What To Expect

Penulis: hannani

Tinggalkan Komen!


Langgan Info Kami

Berkaitan


.