Bagaimanakah cara merawat insomnia menggunakan bahan-bahan semulajadi dan rawatan kesihatan yang lain?

Artikel pada kali ini kami akan berkongsi kepada anda berkenaan dengan masalah insomnia dan cara merawat insomnia dengan bahan-bahan semulajadi dan rawatan moden.

Apa itu insomnia?

cara merawat insomnia

Seperti yang semua orang tahu, tidur adalah sangat penting bagi semua orang. Bahkan secara purata, kita sebenarnya menggunakan satu pertiga daripada hidup untuk tidur.

Setelah penat seharian bekerja, waktu malam adalah waktu untuk semua orang berehat. Namun tentunya tidak semua orang mampu untuk mendapat kualiti tidur yang terbaik. Ada sesetengahnya mendapatkan gejala insomnia sehingga menganggu tidur.

Insomnia adalah keadaan yang mana tubuh badan anda tidak memiliki kemampuan untuk mencukupkan keperluan khususnya dari segi kualiti tidur.

Lazimnya, mereka yang mengalami insomnia seringkali terbangun di tengah malam dan tidak dapat tidur kembali.

Gejala cara merawat insomnia

Antara gejala biasa insomnia adalah seperti:

  • Kesukaran untuk tidur
  • Bangun pada waktu malam
  • Bangun terlalu awal
  • Keletihan siang hari
  • Kesukaran memberikan tumpuan
  • Kerengsaan
  • Kemurungan dan kebimbangan

Jenis-jenis insomnia

Terdapat lima jenis insomnia yang perlu anda tahu. Berikut adalah penjelasannya:

1. Acute insomnia

Acute insomnia adalah sejenis insomnia yang paling biasa. Ia berlaku dalam tempoh masa yang pendek sekitar beberapa hari sehingga sebulan.

Antara punca insomnia jenis ini adalah persekitaran baru dan tidak biasa, suhu yang melampau, jet lag, katil atau tilam yang tidak selesa, makan ubat-ubatan tertentu, dan sebagainya.

2. Chronic insomnia

Chronic insomnia pula merupakan insomnia yang berlaku dalam jangka masa panjang iaitu bila mana anda mengalami kesukaran tidur sekurang-kurangnya tiga hari seminggu selama sekurang-kurangnya sebulan.

Chronic insomnia juga boleh terbahagi kepada dua iaitu insomnia kronik primer dan insomnia kronik sekunder.

Antara punca insomnia jenis ini adalah kerana kedaan penyakit tertentu, faktor gaya hidup, umur, hidung tersumbat atau alaahan sinus dan sebagainya.

3. Comorbid Insomnia

Insomnia jenis ini timbul akibat daripada masalah seperti kebimbangan, kemurungan, apnea tidur, penyakit refluks gastroesophageal (GERD), atau sakit fizikal.

4. Onset Insomnia

Onset Insomnia dalah fasa awal seseorang disahkan mengalami insomnia sama ada jangka pendek atau kronik.

Beberapa gejala onset insomnia ini termasuklah seperti perubahan emosi, kehilangan libido, kemurungan, kehilangan koordinasi dan sebagainya.

5. Maintenance Insomnia

Maintenance insomnia berlaku apabila anda mengalami kesukaran untuk tidur atau banguan terlalu awal dan sukar untuk tidur semula.

Ia mungkin disebabkan oleh faktor seperti asma, hidung tersumbat, alahan resdung, penyakit refluks asid, dan sebagainya.

Cara merawat insomnia tanpa ubat

Anda boleh melakukan tips mudah berikut sebagai salah satu cara merawat insomnia:

1. Tetapkan jadual tidur dan berdisiplin

Bangun dan tidur pada waktu yang sama setiap hari walaupun pada hujung minggu. Ia membantu badan anda menjalani rutin, menjadikannya lebih mudah untuk tidur pada waktu malam dan bangun dengan rasa segar pada waktu pagi.

Dengan mematuhi jadual, anda juga akan lebih berwaspada berbanding jika anda tidur untuk jumlah masa yang sama apda waktu yang berbeza-beza sepanjang minggu.

2. Elak minum kafein selepas pukul 2 petang

cara merawat insomnia

Walaupun anda mungkin memerlukan ransangan pada tengah hari semasa hari bekerja, pakar menyatakan bahawa meneguk secawan atau minuman tenaga tambahan untuk membantu anda melalui kemerosatan selepas makan tengah hari boleh menghalang keupayaan anda untuk tidur lewat pada waktu petang.

3. Bersenam pada awal pagi

Aktif pada siang hari boleh membantu mengurangkan hormon tekanan yang sering membuat anda terjaga pada waktu malam.

Senaman yang kerap juga menggalakkan tidur yang lebih nyenyak dan lena. Walaupun penting untuk bergerak, pastikan anda menamatkan senaman anda sekurang-kurangnya tiga jam sebelum waktu tidur.

Ini memberi badan anda masa yang mencukupi untuk berehat, membolehkan kadar denyutan jantung, suhu badan dan tahap adrenalin anda menurun.

4. Kehadiran cahaya dalam bilik

cara merawat insomnia

Apabila bilik anda gelap, lebih mudah untuk tidur dan terus tidur. Gunakan langsir untuk menghalang cahaya yang boleh membangunkan anda atau cuba tidur dengan topeng tidur.

Dalam masa yang sama, elakkan menonton TV atau menggunakan telefon atau tablet anda sebelum tidur. Cahaya spektrum penuhh daripada alat elektronik mempunyai kesan merangsang, menjadikannya lebihh sukar untuk tidur.

Sebaliknya, cuba sesuatu yang santai seperti membaca, mendengar muzik atau mandi sebelum tidur.

Jika anda bangun tengah malam untuk menggunakan tandas, jangan bukan lampu. Sebaliknya gunakan lampu suluh untuk membantu membimbing anda ke bilik mandi.

Pastikan laluan itu jelas dan bebas daripada sebarang bahaya perjalanan. Lampu atau bilik mandi boleh membuat anda mengambil masa yang lebih lama untuk tidur semula.

5. Diet pemakanan harian

Apa yang anda makan dan minum juga boleh memainkan peranan dalam kualiti tidur anda. Pemakanan yang sihat mempunyai banyak kelebihan, tetapi pastikan anda tidak makan dalam saiz hidangan yang besar dalam masa beberapa jam sebelum tidur.

Halnya sama juga kepada alkohol dan kafein. Kedua-dua kafein dan alkohol boleh menjejaskan kualiti tidur anda sehingga menyukarkan anda untuk tidur.

Berhenti kafein pada tengah hari dan elakkan alkohol selepas makan malam. Salah satu ubat yang paling popular untuk insomnia ialah minum susu suam atau teh chamomile sebelum tidur. Kedua-duanya dipercayai mempunyai kesan pada otak yang memudahkan anda untuk tidur.

Bila perlu jumpa doktor

Anda harus berjumpa doktor jika insomnia anda berlarutan dalam tempoh beberapa bulan atau jika ia menjejaskan kehidupan harian anda.

Doktor mungkin mencadangkan rawatan untuk insomnia seperti bantuan tidur atau terapi tingkah laku untuk membantu anda mempelajari tabiat yang lebih baik dan mengubah cara anda berfikir tentang tidur.

Selain dari cara merawat insomnia ini, anda juga boleh baca artikel kami yang lain berkenaan kesihatan seperti:

Sumber:

  1. Remedies for Insomnia to Help You Sleep Better. WebMD
  2. Insomnia – Causes, Symptoms and Different Types. Healthdirect
  3. When You Can’t Sleep: How to Treat Insomnia. Everyday Health

Penulis: hannani

Tinggalkan Komen!


Langgan Info Kami

Berkaitan


.