Apakah beza Threads dan Twitter yang boleh kita buat perbandingan sebelum memilih yang terbaik untuk kegunaan harian?

Artikel pada kali ini kami akan berkongsi kepada anda berkenaan dengan beberapa beza Threads dan Twitter yang boleh anda ketahui.

1. Struktur dan format

Twitter: Twitter ialah platform media sosial yang membolehkan pengguna berkongsi pesanan ringkas yang dipanggil tweet, terhad kepada 280 aksara. Setiap tweet ialah kandungan tersendiri dan boleh mengandungi teks, imej, video dan pautan.

Threads: Threads  merujuk kepada satu siri tweet yang disambungkan. Ia membolehkan pengguna mengarang berbilang tweet secara berurutan, mencipta naratif yang padu atau perbincangan dalam bentuk yang lebih panjang.

2. Organisasi kandungan

Twitter: Dalam garis masa Twitter biasa, tweet daripada pengguna berbeza dipaparkan dalam susunan kronologi terbalik, dengan tweet terbaru muncul di bahagian atas. Pengguna boleh melihat tweet daripada orang yang mereka ikuti atau meneroka topik arah aliran melalui hashtag dan carian.

Threads: Thread menyediakan cara untuk mengatur tweet berkaitan bersama-sama. Apabil tweet itu dipautkan bersama, dan ia boleh dibaca dalam susunan berurutan, menjadikannya lebih mudah untuk mengikuti perbualan atau cerita yang dikongsi.

4. Kebolehtemuan dan perkongsian

Twitter:  Tweet direka bentuk untuk mudah ditemui melalui carian, hashtag dan trend. Pengguna boleh berkongsi tweet individu melalui tweet semula atau dengan menyebut pengguna lain.

Threads: Thread boleh dikongsi sebagai keseluruhan entiti, dengan tweet awal bertindak sebagai titik utama. Pengguna boleh berkongsi pautan ke tweet pertama dalam rangkaian, dan orang lain boleh mengakses keseluruhan rangkaian dengan mudah dengan mengikuti pautan tersebut. Ini memudahkan perkongsian dan penyebaran naratif atau perbualan yang lengkap.

5. Kewujudan laman web

Twitter: Twitter bermula dengan laman web sebelum mempunyai aplikasi sendiri di iOS dan Android. Sama ada versi laman web atau aplikasi mudah alih, kedua-dunya digunakan sehingga hari ini.

Threads: Threads pada masa ini merupakan platform aplikasi sahaja yang tersedia untuk dimuat turun pada iOS dan Android. Ini menjadikannya pengalaman mudah alih eksklusif.

6. Mengedit dan mengemas kini

Twitter: Sebaik sahaja anda memuat naik posting, ia tidak boleh diedit atau dikemas kini lagi.

Threads: Walau bagaimanapun, Threads menawarkan fleksibiliti untuk mengedit tweet individu dalam selepas ia telah disiarkan. Ciri ini membolehkan pengguna membetulkan kesilapan, menambah lebih banyak maklumat atau mengemas kini kandungan mengikut keperluan tanpa perlu memadam dan menyiarkan semula keseluruhan rangkaian. Ia menyediakan tahap kawalan dan kemudahan untuk pengguna yang ingin memperhalusi mesej mereka dari semasa ke semasa.

7. Sistem pengesahan

Twitter: Twitter menghapuskan pengesahan standard dan sebaliknya menjadikan cek biru boleh dibeli untuk semua pengguna. Ini menyebabkan kekeliruan yang besar dan membawa kepada pelbagai maklumat salah mengenai jenama dan selebriti terkenal.

Threads: Thread, sebaliknya, bukan sahaja mengekalkan sistem pengesahan standard, tetapi juga membawanya daripada Instagram, jadi jika akaun anda disahkan pada aplikasi perkongsian foto popular, anda juga akan disahkan pada Threads .

8. Bar carian

Twitter: Bar carian Twitter membolehkan anda mencari pengguna Twitter, meneroka topik trending di seluruh dunia dan dalam persekitaran terdekat anda dan mencari video bergaya,

Threads: Bar carian Threads hanya membolehkan anda mencari pengguna untuk diikuti.

9. Ikon penglibatan atau tindak balas

Twitter: Di Twitter, terdapat pilihan untuk menyukai, mengulas, tweet semula, melihat bilangan paparan, penanda halaman dan berkongsi pautan, tetapi untuk Thread, anda hanya boleh menyukai, mengulas, menyiarkan semula atau berkongsi pautan.

Threads: Untuk Thread, anda hanya boleh menyukai, mengulas, menyiarkan semula atau berkongsi pautan.

10. Aplikasi pemesejan dalam aplikasi

Twitter: Twitter mempunyai pemesejan dalam aplikasi.

Threads:Threads tidak mempunyai pemesejan dalam aplikasi. Cara terbaik untuk berhubung dengan seseorang di Threads ialah menggunakan ciri mesej langsung Instagram.

Kesimpulan, beza Threads dan Twitter ini boleh terbahagai kepada beberapa bentuk perbezaan yang ketara.

Namun kedua-duanya memberikan kelebihan dan kekurangan yang tertentu yang tersendiri kepada setiap pengguna.

Selain dari pengetahuan tentang beza Threads dan Twitter ini, anda juga boleh baca artikel kami yang lain berkenaan teknologi seperti:

Sumber:

  1. Twitter vs Threads: What are the key differences? The Economic Times
  2. What Is Threads And How Is It Different From Twitter? i Money

Penulis: hannani

Tinggalkan Komen!


Langgan Info Kami

Berkaitan


.