Tindakan ibu bapa yang suka bandingkan anak adalah suatu perbuatan yang memberi kesan negatif mendalam kepada perkembangan emosional dan psikologi anak-anak.

Artikel pada kali ini, kami akan berkongsi kepada anda apakah kesan sikap ibu bapa yang suka bandingkan anak dan nasihat yang berguna untuk diberikan ketika berhadapan dengan situasi ini.

Kesan yang boleh berlaku pada anak

Berikut adalah beberapa kesan yang mungkin timbul jika ibu bapa sering membanding-bandingkan anak:

1. Rasa rendah diri

Jika anak beranggapan dia sentiasa perlu mengikuti jejak langkah orang lain, anak akan mudah berasa rendah diri sekiranya tidak dapat memenuhi harapan ibu bapanya.

Dia akan mula berasa segala usahanya tidak akan cukup atau dia tidak cukup baik. Mempunyai harga diri yang rendah akan menjejaskan pertumbuhan perkembangan kanak-kanak.

2. Stres dan tertekan

Anak-anak yang sering dibanding-bandingkan oleh ibu bapa mereka dapat akan mengalami tahap stres dan tekanan yang tinggi.

Mereka mungkin merasakan tekanan yang luar biasa untuk selalu memenuhi harapan ibu bapa dan merasa tidak pernah cukup baik.

3. Hubungan dengan adik beradik terjejas

Sikap gemar bandingkan anak dengan saudara kandungnya boleh merosakkan hubungan antara mereka.

Mereka mungkin merasa cemburu atau bersaing satu sama lain, yang dapat mempengaruhi hubungan keluarga.

4. Kurangnya motivasi diri

Anak-anak yang merasa selalu dibandingkan mungkin kehilangan motivasi untuk mencuba hal-hal baru atau meningkatkan diri mereka sendiri.

Mereka mungkin merasakan bahawa usaha mereka tidak akan pernah cukup.

5. Perasaan tidak diterima

Anak-anak yang terus-menerus dibanding-bandingkan mungkin merasa bahawa ibu bapa tidak menerima mereka apa adanya.

Hal ini dapat mempengaruhi harga diri dan perkembangan identiti mereka.

6. Mudah berasa acuh tidak acuh

Jika semua pencapaian sentiasa diabaikan, anak-anak akan mula merasakan tiada apa yang dilakukannya berbaloi.

Akibatnya, dia akan bersikap acuh tiak acuh dan tidak bersemangat untuk mencapai apa-apa.

Apabila dia mendengar ibu bapanya setiasa memuji oramg lain, anak akan berfikir bahawa apa sahaja yang dilakukannya akan menjadi sia-sia.

7. Hubungan ibu bapa dan anak terjejas

Jika seorang anak merasakan bahawa ibu bapanya tidak berpuas hati dengan apa yang dia boleh capai, dia akan mula menjaga jarak.

Apa yang lebih teruk, dia mendapat idea yang salah bahawa ibu bapanya tidak mencintai dan menerima dia seadanya.

Ini boleh memberi kesan besar kepada dinamik ibu bapa dan anak kerana anak akan hilang kepercayaan terhadap ibu bapanya sendiri.

8. Anak menjadi terlalu kompetitif

bandingkan anak

Sentiasa dibandingkan atau diukur dengan orang lain memberi tanggapan yang salah kepada kanak-kanak tentang melakukan sesuatu,

Ia menghantar mesej kepada anak-anak kita bahawa mereka harus menjadi pemenang sepanjang masa.

Ini mendorong mereka ke arah kesempurnaan yang tidak realistik mereka menjadi pecundang yang tidak dapat menerima kekalahan dan mereka tidak mempunyai empati kerana merasakan bahawa mereka perlu menang melawan anak yang lain.

Nasihat kepada ibu bapa yang suka membandingkan

bandingkan anak

Untuk ibu bapa yang suka membandingkan anak, ada beberapa nasihat yang perlu anda hadam:

1. Sedar kesan pada anak

Pertama, penting bagi ibu bapa untuk menyedari bahwa membanding-bandingkan anak dapat memberi kesan negatif pada perkembangan anak. Ini adalah langkah pertama untuk mengubah perilaku diri.

2. Berbincang dengan anak

Ajak anak untuk berbincang tentang perasaan mereka. Dengarkan apa yang mereka rasakan ketika dibanding-bandingkan. Berikan sokongan dan pengertian kepada mereka.

3. Fokus pada kekuatan dan keunikan anak

Alihkan perhatian dari perbandingan dengan saudara atau teman-teman, dan fokuslah pada kekuatan, bakat, dan keunikan setiap anak. Bantu mereka mengembangkan potensi mereka sendiri.

4. Jangan banding-bandingkan

Cubalah untuk menghindari perbandingan semasa berkomunikasi dengan anak. Hindari mengatakan hal-hal seperti “Kenapa kamu tidak seperti adikmu?” atau “Kenapa kamu tidak sebaik temanmu?”.

5. Berikan pujian yang selayaknya

Berikan pujian dan penghargaan kepada anak ketika mereka meraih kecemerlangan, tetapi pastikan bahawa pujian tersebut realistik dan memotivasi.

6. Cintai anak apa adanya

Ingatlah bahwa setiap anak adalah individu yang unik, dan cintailah mereka apa adanya. Terimalah mereka dengan segala kelebihan dan kekurangannya.

7. Carilah bantuan jika perlu

Jika anda merasa sulit untuk mengubah kebiasaan membanding-bandingkan anak, pertimbangkan untuk mencari bantuan dari seorang kaunselor atau psikolog yang dapat memberikan anda nasihat dan sokongan.

Kesimpulannya, ingatlah bahawa setiap anak memiliki potensi dan keunikan mereka sendiri, dan tujuan ibu bapa seharusnya adalah membantu mereka tumbuh dan berkembang sebagai individu yang berdikari dan percaya diri.

Selain dari masalah bandingkan anak ini, anda juga boleh baca artikel tips kami yang lain berkenaan keluarga seperti:

Sumber:

  1. Salah Satu Dosa Ibu Bapa Pada Anak ‘Membanding-bandingkan’ Mereka, Kesumatnya Boleh Sampai Dewasa. Mingguan Wanita
  2. Parents, These Are The Impacts of Alwayd Comparing Your Child to Other Children. The Asian Parent

Penulis: hannani

Tinggalkan Komen!


Langgan Info Kami

Berkaitan


.