Sebagai ibu bapa, pastinya sangat merunsingkan tatkala anak sukar untuk tidur malam. Setelah seharian bekerja, tentunya sangat meletihkan untuk berjaga hingga lewat malam dan bangun awal pada keesokan harinya.

Sesetengah ibu bapa pula akan memilih untuk menggunakan televisyen ataupun gajet bagi melekakan anak dan ibu bapa akan menggunakan kesempatan ini untuk berehat mahupun lelap sebentar.

Namun sebenarnya tindakan ini akan menyebabkan anak lebih sukar untuk tidur dan boleh menyebabkan masalah ketagihan gajet jika berterusan.

Berikut dikongsikan tips-tips yang boleh membantu anak untuk tidur awal serta mendapatkan tidur yang lebih berkualiti.

Imej via pxhere

1.Dapatkan cahaya matahari secukupnya pada waktu siang

Membawa anak bermain di taman atau bersiar-siar pada waktu pagi bukan sahaja dapat membekalkan vitamin D pada tubuh namun dapat membantu mereka untuk tidur dengan mudah pada malamnya.

Cahaya matahari sangat berperanan dalam mengawal kesimbangan ritma sirkadian. Pendedahan pada cahaya matahari pagi secukupnya menggalakkan penghasilan hormon serotonin yang merupakan prekursor kepada hormon melatonin. Melatonin amat diperlukan oleh tubuh untuk tidur yang berkualiti pada waktu malam.

Selain itu, cahaya matahari pagi juga menggalakkan penghasilan hormon kortisol yang membuatkan kita menjadi aktif pada waktu siang. Ketika paras hormon kortisol tinggi, paras hormon melatonin akan menjadi rendah.

Menjelang lewat petang, paras kortisol akan berkurang dan paras melatonin mula meningkat. Keseimbangan antara paras kedua-dua hormon kortisol dan melatonin ini penting bagi mendapatkan tidur yang lena.

Imej via pxhere

2.Elakkan makanan / minuman manis pada waktu makan malam

Pengambilan makanan atau minuman yang tinggi kandungan gula boleh menyebabkan ‘sugar rush’. Kanak-kanak akan menjadi lebih aktif disebabkan penghasilan tenaga secara tiba-tiba dalam masa yang singkat.

Kanak-kanak yang kerap mengambil gula dalam diet mereka juga selalunya akan terlebih aktif, mudah untuk mengamuk serta kurang stabil dari segi kawalan emosi.

Imej via flickr

3.Malapkan suasana rumah menjelang waktu tidur dan elakkan pendedahan gajet

Terdapat sel-sel pada bahagian mata yang berfungsi mengesan cahaya seterusnya menghantar signal ke otak untuk mengawal atur kitaran waktu tidur kita.

Pada suasana gelap, sel-sel ini tidak mengesan cahaya dan hormon melatonin akan dihasilkan oleh tubuh. Ini seterusnya membantu membuat tubuh menjadi letih dan bersedia untuk tidur.

Selain itu, ‘cahaya biru’ yang dihasilkan oleh TV mahupun gajet juga menghalang penghasilan melatonin oleh tubuh. Sebaiknya, elakkan pendedahan pada gajet 30 minit sebelum tidur.

Imej via pexels

4.Mandian air panas & urut tubuh anak

Suhu badan juga terlibat dalam kawal atur ritma sirkadian. Mandi air panas akan meningkat suhu badan sedikit namun suhu badan akan turun selepas mandi seterusnya memberitahu badan supaya bersedia untuk tidur.

Urutan menggunakan minyak aromaterapi juga mampu menenangkan tubuh badan lalu membantu anak untuk mudah tidur.

Imej via flickr

5.Diet yang seimbang

Kekurangan vitamin C juga dikatakan boleh menyebabkan masalah tidur disebabkan peranan vitamin C yang terlibat dalam penghasilan hormon serotonin. Selain oren, buah-buahan seperti anggur, kiwi, jambu dan betik serta sayuran hijau gelap juga merupakan sumber vitamin C yang baik.

Nutrien lain yang penting untuk membantu mendapatkan tidur yang lena termasuklah kalsium, karbohidrat, selenium, kalium dan triptofan. Pengambilan diet yang seimbang serta lengkap mineral dapat membantu untuk mendapatkan tidur yang lebih baik.

Magnesium juga didapati dapat membantu mendapatkan tidur yang lebih berkualiti dan kekurangan mineral ini boleh menyebabkan insomnia pada sesetengah orang.

Selain mendapatkan magnesium melalui pisang, bayam ataupun badam, penggunaan suplemen seperti sapuan atau semburan ‘magnesium oil’ di tapak kaki sebelum tidur juga dapat membantu mendapatkan tidur yang lena disebabkan peranannya yang membantu menenangkan tubuh badan dan otak.

Imej via Wikipedia

Selain tips yang terdapat di atas, galakkan anak-anak untuk aktif bermain serta pastikan mereka tidak tidur terlalu lama pada waktu siang. Lebih baik jika dapat bawa anak-anak bermain di luar terutamanya pada waktu pagi dan selepas Asar.

Penulis: Lily Zaharah

Graduan dalam bidang Sains Bioperubatan dari salah sebuah universiti tempatan. Kini menjadi seorang WAHM setelah selesai pengajian pascasiswazah. Suka berkongsi tentang ilmu-ilmu keibubapaan serta pemakanan sihat.

Tinggalkan Komen!


Langgan Info Kami

Berkaitan


.