Apakah Yang Berlaku Kepada Bayi Anda Kehamilan Minggu 11 Ini?

Semasa minggu 11 kehamilan, bayi anda adalah kira-kira 1.5 inci panjang – kira-kira saiz sebiji limau nipis. Bayi anda hampir terbentuk sepenuhnya, dan sudah tentu mempunyai rupa bentuk manusia yang jelas. Apa yang mungkin kelihatan seperti gula-gula kecil atau seekor berudu, sekarang meregang, menendang dan berguling seperti perenang segerak.

Tangannya akan terbuka tidak lama lagi dan kelihatan jari kaki dan jari tangan yang jelas pada apendaj bayi anda. Tiada lagi kaki seperti kaki katak! Terdapat gigi kecil tumbuh di bawah gusinya dan kukunya mula terbentuk.

Terlalu awal pada saat ini untuk menentukan sama ada anak anda adalah lelaki atau perempuan, tapi dalam minggu 11, testis akan terbentuk untuk budak lelaki dan ovari bagi bayi perempuan.

 

Apakah Yang Berlaku Kepada Anda?

Hamil Minggu 11
Imej:yourbabylibrary.com

Pada kehamilan minggu 11, ramai wanita mengalami sedikit kelegaan daripada minggu-minggu yang sukar semasa hamil. Anda akan mendapat lebih tenaga kerana loya mulai surut. Walaupun begitu, semasa loya menghilang, ia adalah kebiasaan untuk mengalami hal pada penghujungnya.

Sembelit adalah simptom normal kehamilan yang datang bersama dengan semua anjakan hormon yang sedang dialami oleh tubuh anda. Anda juga akan mengalami pedih ulu hati. Sekali lagi, ini adalah kesan sampingan anjakan hormon di dalam tubuh anda yang menyebabkan kawasan berbeza pada tubuh anda berasa relaks dan adakalanya boleh menjadikan rasa tidak selesa.

Semasa kehamilan minggu 11, anda mungkin boleh melihat permulaan ‘baby bump’ anda. Untuk sesetengah wanita, benjolan ini adalah jelas, manakala bagi wanita lain pula adalah sebaliknya. Setiap orang menunjukkan benjolan berbeza pada masa-masa yang berbeza.

Kebanyakan berat wanita sudah meningkatkan antara 2-5lb pada masa ini semasa hamil, tapi jangan tertekan jika berat anda tidak berada dalam lingkungan itu. Cuba makan makanan yang penuh berzat adalah apa yang anda perlu fokus.

Jangan menjadi gila dengan memakan untuk 2 orang kerana tubuh anda sebenarnya hanya memerlukan 300 lagi kalori sehari berbanding sebelum hamil. Ini bermakna, jumlahnya adalah sebanyak kudapan kecil sahaja.

Saya bercakap tentang sebiji epal dan mentega kacang. Saya menggunakan kehamilan saya sebagai alasan untuk makan banyak dan memanggilnya sebagai kudapan. Saya tidak akan menasihatkan anda untuk mengikuti cara ini. Ia benar-benar bukan yang terbaik untuk anda dan bayi anda.

 

Apa Nak Buat Minggu Kehamilan 11 Ini?

Tempoh kehamilan itu panjang, tetapi ia akan menjadi lebih cepat daripada apa yang anda fikir. Minggu ini seharusnya menjadi minggu untuk memperlahankan diri dan meraikan di mana kehamilan anda berada pada masa ini.

Memang menarik dan tidak sabar sehingga mahu mempercepatkan masa sehinggalah anda memegang bayi comel anda, tapi adalah penting untuk menggunakan masa anda untuk mempersiapkan diri menghadapi perubahan mendatang. Minggu ini ambillah sedikit masa untuk diri sendiri dan merenung.

Jika belum ada, mulakan sebuah jurnal kehamilan. Anda boleh menggunakan jurnal kosong di mana anda merekod fikiran, perasaan, matlamat, dan harapan. Ini juga boleh menjadi tempat yang bagus untuk mengumpulkan senarai untuk dibuat yang tidak pernah berakhir yang muncul di dalam minda anda.

Terdapat banyak juga jurnal kehamilan siap untuk diisi yang memberikan panduan, jika anda lebih berminat kepada itu.

Terdapat banyak perubahan berlaku dalam hidup anda semasa kehamilan. Tubuh anda menjadi pengalaman menaiki roller-coaster yang penuh misteri yang memberi banyak kesan tanpa mempertimbangkan rutin dan perancangan anda. Hormon anda akan beranjak seperti air pasang surut dan pada suatu hari anda akan berasa berada di puncak dunia, manakala hari berikutnya seperti hidup sedang menyeret anda.

Tambahan, ada banyak hal-hal fizikal perlu disiapkan. Fail pendaftaran, bilik tidur bayi untuk dihiaskan dan artikel yang tidak sudah serta buku tentang keibubapaan untuk dibaca, penyusuan bayi, bersalin dan kelahiran. Ia amat meletihkan.

Oleh itu, gunakan kehamilan minggu 11 untuk mula berlatih mengenai berfikir dan pemprosesan. Membentuk latihan berfikir setiap minggu akan membantu anda menghadapi perubahan yang menggilakan. Tanpa berhenti memproses perubahan yang dilalui pada masa lalu atau fikir tentang perancangan anda pada minggu depannya, kehamilan boleh mengambil alih kawalan minda serta emosi anda. Jadi, mulakan musim transformasi kehidupan.

Penulis: Editor Bidadari.My

Mencari post-post menarik di Facebook atau artikel bermanfaat untuk dikongsikan bersama pembaca Bidadari.My. Semoga info yang dikongsi bermanfaat.

Tinggalkan Komen!


Langgan Info Kami

Berkaitan


.