Posisi tidur adalah amat penting dalam kesihatan. Terutamanya ketika hamil. Salah sedikit sahaja, ia mampu memberi kesan kepada kandungan. Mungkin ada yang tertanya posisi tidur ibu hamil mana yang terbaik bukan?

 

Jadi posisi tidur hamil mana yang terbaik?

 

Tidur mengiring adalah yang terbaik semasa hamil. Khususnya, tidur mengiring di sebelah kiri supaya . Tidur mengiring sebelah kiri banyak manfaatnya. Antaranya adalah dapat meningkatkan aliran darah seterusnya memudahkan aliran nutrien ke plasenta. Ia juga membantu buah pinggang anda untuk lebih cekap untuk membuang bahan buangan dan cecair dari badan. Kesannya ia mengurangkan bengkak di buku lali, kaki dan tangan.

posisi-tidur-semasa-hamil

Adalah satu cadangan yang baik untuk memulakan latihan diri di awal kehamilan untuk tidur di sebelah kiri anda. Sudah tentu pada peringkat awalnya agak sedikit sukar. Anda mungkin cenderung beralih dari sisi ke sisi.

Anda dilarang tidur dengan berbaring menegak itu sepanjang kehamilan. Banyak kesan negatifnya.

Apabila anda tidur cara tersebut, berat rahim akan beralih kepada tulang belakang, otot belakang, usus, dan saluran darah utama. Ini boleh membawa kepada sakit otot dan sakit, buasir. Peredaran anda juga turut terjejas dan boleh mengurangkan peredaran darah ke bayi anda.

Semoga tips ini membantu!

Lagi tips Posisi Tidur Ibu Hamil

Penulis: Tasneem Haneem

Tasneem Haneem merupakan penulis di Bidadari.My. Minat dengan tulisan kekeluargaan.

Tinggalkan Komen!


Langgan Info Kami

Berkaitan


.