Menu bihun sup sentiasa dijadikan menu di hari lebaran, jamuan dan jualan. Pelbagai jenis bihun sup yang menjadi pilihan. Antaranya bihun sup utara, bihun sup terengganu, bihun sup ayam, daging dan sebagainya. Dalam banyak-banyak jenis bihun sup, bihun sup utara atau juga dikenali bihun sup kedah amat popular di kalangan masyarakat tempatan.
Bihun sup utara ini tidak lengkap jika tiada sambal merah. Resepi sambal merah terdapat versi tumis dan juga versi lebur sahaja. Jika menggunakan nama bihun sup utara, anda jangan pula hidangkan bersama sambal kicap. Sambal merah ini boleh dikira sebagai signature la untuk bihun sup utara.
Satu lagi yang dikira wajib untuk dihidangkan ialah lobak masin. Untuk bihun pula, cuma perlu rendam dalam air sejuk atau dicelur dalam air panas bersama-sama sedikit kunyit atau pewarna kuning.
Bahan utama untuk sup boleh mengikut citarasa masing-masing. Sama ada anda mahu menggunakan ayam atau daging. Boleh juga menggunakan tulang rusuk, tulang belakang dan sedikit daging. Supnya pun mudah sahaja, tidak perlu letak serai atau lada hitam. Sup kosong tetapi sedap di tekak.
Resepi dari Roshida Rifqi Raisha pasti mudah dan senang. Jom mencubanya.
Bahan-bahannya:
Bahan A: Sup
Bahan B: Cili merah
Cara-cara penyediaan sup:
Cara-cara penyediaan sambal cili merah:
Dah siap. Bolehlah celur bihun tu. Tapi ingat sedang-sedang je, jangan terlalu keras dan jangan terlalu lembut. Selain daripada resepi Bihun Sup Utara, terdapat juga resepi menarik lain yang dikongsi oleh bidadari.com. Selamat membaca dan mencuba.