Diagnosa awal  & rawatan awal untuk pesakit buah pinggang adalah sangat penting.  Tujuan rawatan kepada pesakit ini adalah:

 • Merencat perkembangan penyakit kegagalan buah pinggang
 • Merawat komplikasi yang terjadi disebabkan masalah ini
 • Merancang bila perlunya terapi penggantian fungsi buah pinggang
petua sakit buah pinggang

Sumber: Duniasaya

Selain mendapatkan rawatan di hospital, anda juga boleh amalkan petua berikut:

1. Daun sup

Daun sup membantu membersihkan buah pinggang sekali gus mengurangkan gejala sakit buah pinggang. Caranya:

 • Beli seikat daun SUP
 • Cuci bersih-bersih
 • Potong kecil-kecil
 • Masukkan ke dalam periuk
 • Masukkan air bersih
 • Didihkan untuk sepuluh minit sahaja
 • Sejukkan
 • Tapis
 • Masukkan ke dalam botol yang sesuai dan simpan dalam peti sejuk.

Amalkan meminumnya segelas sehari. Insya Allah anda akan rasa perubahannya. Segala kandungan garam dan racun akan dikumuhkan melalui air kencing.

2. Minum air secukupnya

Jika anda tidak minum air yang mencukupi, fungsi sel-sel dan organ-organ dalam badan akan terganggu. Kemudian, buah pinggang menjadi lemah menyebabkan tubuh menjadi lebih toksik. Orang yang tidak minum air dengan cukup akan mempunyai beberapa gejala seperti kulit kering, rambut rapuh, keletihan, sakit kepala, dan sembelit.

Ramai orang yang mengalami kegagalan buah pinggang sering mengelakkan diri daripada meminum banyak air kerana bimbang akan menjadikan buah pinggang lebih lemah. Cara merawat sakit buah pinggang seperti ini adalah tidak benar.

Tidak minum air yang mencukupi menjadikan tubuh menjadi keletihan dan keletihan. Minum terlalu banyak air juga akan menyebabkan buah pinggang anda menjadi lemah. Adalah penting untuk menentukan jumlah air yang sesuai untuk dimasukkan ke dalam badan.

3. Bawang putih

Ini adalah satu lagi petua untuk mengatasi sakit buah pinggang. Dengan ciri-ciri anti-radang dan keupayaan untuk mengurangkan kolesterol, bawang putih dianggap sebagai pilihan yang baik sebagai makanan harian untuk melindungi buah pinggang.

Bawang putih segar mengandungi anti-radang yang kuat. Ini membantu menurunkan kolesterol dan mengeluarkan natrium yang berlebihan dalam makanan.

Perkara ini penting untuk buah pinggang yang sihat. Antioksidan dalam bawang putih membantu tubuh mengusir radikal bebas. Radikal bebas adalah molekul yang tidak stabil, yang boleh merosakkan protein, gen dan membran sel, mempercepat kerosakan buah pinggang.

4. Bawang merah

Bawang juga mengandungi Prostaglandin A yang dapat melebar saluran darah dan mengurangkan kelikatan darah dan menyumbang menurunkan tekanan darah. Hasilnya, kegagalan buah pinggang bertambah baik, dan buah pinggang anda berfungsi dengan lebih baik. Seperti bawang putih, bawang mempunyai antioksidan yang kuat yang boleh membantu melawan kanser.

petua sakit buah pinggang

Sumber: Tribunnews

5. Gantikan garam biasa dengan garam buluh

Mengambil terlalu banyak garam tidak baik untuk kesihatan dan akan memberi tekanan kepada buah pinggang. Apabila paras darah meningkat disebabkan oleh makanan masin, ia akan memaksa buah pinggang berfungsi untuk menapis darah. Akhirnya, keadaan ini akan membawa kepada kegagalan buah pinggang.

Kami amat mengesyorkan anda menggantikan garam biasa kepada garam buluh. Garam buluh telah terbukti keberhasilannya secara saintifik kerana penuh dengan sumber mineral yang diperlukan oleh tubuh badan. Selain itu, buah pinggang juga mengeluarkan natrium berlebihan dalam darah jika anda terus menggunakan garam biasa.

6. Epal

Epal mampu membantu buah pinggang berfungsi dengan berkesan. Epal mengandungi sebatian yang membantu badan melawan tindak balas keradangan.

Ciri-ciri anti-radang ini membantu mengekalkan fungsi buah pinggang, mencegah jangkitan saluran kencing dan mengurangkan risiko kegagalan buah pinggang.

Pektin dalam epal membantu menurunkan tahap kolesterol, dengan itu membantu menyokong rawatan kegagalan buah pinggang. Oleh itu, pakar mengesyorkan agar anda perlu makan epal setiap hari untuk memastikan kesihatan buah pinggang anda sihat.

Banyak kajian telah menunjukkan bahawa cuka sari epal juga sangat baik untuk buah pinggang. Asid asetik dalam cuka epal terbentuk semasa penapaian jus epal.

Keasaman cuka sari apel adalah sederhana, jadi apabila ia dimasukkan ke dalam badan, ia tidak menjalani proses metabolik yang kompleks. Apabila melalui ginjal, asid akan menggalakkan dan “membersihkan” plak pada tiub ginjal. Oleh itu, tambah cuka epal dalam badan anda setiap hari untuk kesan terapeutik yang terbaik.

7. Ikan

Ikan sangat baik untuk jantung dan kesihatan ginjal terutama pada pesakit dengan kegagalan buah pinggang. Masakan seperti ikan salmon, herring, tuna, mackerel dan lain-lain mengandungi lebih banyak omega-3. Omega-3 mempunyai kesan anti-radang supaya dapat mengurangkan masalah buah pinggang.

Tubuh manusia tidak boleh menghasilkan omega-3 sendiri. Oleh itu, penambahan ikan ke dalam menu sangat diperlukan untuk pesakit yang mengalami sakit buah pinggang.

8. Kubis

Kubis kaya dengan vitamin K, vitamin C, dan serat. Ia juga merupakan sumber vitamin B6 dan asid folik, tetapi mengandungi kurang kalium. Oleh itu, kubis sangat baik untuk buah pinggang.

Kubis juga merupakan sumber fitokimia yang sangat baik yang boleh menghilangkan radikal bebas dan mengurangkan kerosakan pada badan. Pada masa yang sama, bahan ini boleh menapis darah dengan baik. Seperti yang anda tahu, buah pinggang ditugaskan untuk menapis darah.

petua sakit buah pinggang

Sumber: Miignon

9. Bunga kubis

Sayuran ini kaya dengan vitamin C, folat dan serat untuk membantu meneutralkan toksik di hati dan buah pinggang.

Tumbuhan ini juga kaya dengan indoles, glucosinolates dan thioxyanates yang berfungsi untuk membuang sisa dan toksin dari badan anda dengan lebih cepat sebagai salah satu cara merawat sakit buah pinggang.

Itulah dia 9 petua merawat sakit buah pinggang yang boleh anda amalkan. Jika anda sukakan artikel ini, anda juga pasti akan sukakan perkongsian kami tentang gegata dan petua hilangkan gastrik.

Penulis: Nurul Kasmadillawati Zakaria

Work at home mother ( WAHM ) yang memegang jawatan sebagai Penasihat Undang-undang. Suka mengembara. Suka menulis & berkongsi cerita. Boleh dihubungi melalui laman Facebook beliau.

Tinggalkan Komen!


Langgan Info Kami

Berkaitan


.