Setiap kanak-kanak mempunyai karakter yang berbeza. Karakter mereka yang berbeza ini yang menjadi satu cabaran untuk ibu bapa mendidik dan menjaga mereka dengan baik. Keunikkan pada mereka membuatkan mereka mempunyai ‘speciality’ tersendiri.

Lebih-lebih lagi dalam bab belajar di rumah. Ibu bapa tidak boleh memaksa mereka untuk belajar seperti anak orang lain. Mereka mungkin ada cara atau ‘style’ belajar sendiri yang membuatkan mereka lebih fokus dan mudah untuk faham.

Jadi ibu bapa perlu faham cara anak-anak mereka belajar terdahulu. Terdapat 6 cara anak-anak belajar di rumah. Apakah cara-cara tersebut?

Mari kami kongsikan info sebenar mengenai 6 cara anak-anak belajar ketika di rumah. Info ini dikongsikan oleh Dr. Taufiq Razif. Beliau banyak berkongsikan tips untuk mendidik dan menjaga anak-anak. Beliau juga pengasas “Telegram Channel Parenting” terbesar di Asia. Selain itu, beliau merupakan CEO di The Proparenting. Mari kita baca info yang dikongsikan oleh Dr. Taufiq.

6 Cara anak-anak belajar ketika di rumah

cara anak belajar di rumah
Imej via Bidadari.my
  • Ada anak fokusnya pendek. Kena banyak belajar di luar kelas dan buat banyak aktiviti
  • Ada anak fokusnya panjang. Boleh bagi dalam bentuk jadual yang ada timeline supaya dia boleh bersiap sedia
  • Ada anak yang jenis competitive. Mereka suka nak menang dan suka dipuji. Mereka akan perform kalau boleh berlawan dengan orang lain.
  • Ada anak yang family style focus. Dia akan cepat serap ilmu yang dia pelajari kalau dia belajar dalam study group
  • Ada anak suka belajar dalam keadaan semuanya teratur dan kemas. Kalau tempat belajarnya tak kemas memang dia jadi tak boleh fokus
  • Ada anak yang jenis paling hebat belajar bila dia diberitahu yang dia akan jadi contoh pada pelajar yang lain

*Berikut adalah 6 cara atau ‘style’ anak belajar di rumah. Jika anak memerlukan bantuan dalam pelajaran, ibu bapa boleh tolong mereka dalam menyiapkan kerja sekolah mereka. Selain itu, bimbingan dan memuji anak dalam pelajaran juga salah satu cara untuk meningkatkan minat anak dalam belajar. Semoga info ini memberi manfaat kepada anda dan orang-orang tersayang.

Artikel ini diberi kebenaran sepenuhnya oleh penulis. Baca artikel asal di sini.

Penulis: aqirah

Seorang yang rajin dan gemar untuk kongsikan sesuatu yang bermanfaat.

Tinggalkan Komen!


Langgan Info Kami

Berkaitan


.