Nota Editor:Tiada susu yang terbaik selain susu ibu. Ya, kadang kala perlunya susu formula untuk menggantikannya kerana permasalahan yang dihadapi, tetapi ianya boleh mengundang akibat yang buruk jika terlalu banyak dan tidak dikawal.

Perkongsian dari Dr suriyakhatun boleh dijadikan panduan bersama ibu-ibu sekalian.

 

Pembantu saya tanya. “Kenapa doktor marah pesakit tadi?”

Eh saya marah ke? Saya tak marah, cuma hati saya rasa kecewa sebab saya sudah berkali-kali beritahu bahawa bila minum susu formula banyak sangat semasa umur sudah lebih dua tahun akan menimbulkan berbagai masalah.

Dan anak ini eczema selepas umur 4 tahun sebab ibunya mulakan susu formula pada umur 4 tahun. Dia minum 5 botol sehari dan tidak mahu makan kecuali telur dan nasi putih.

 

Ini Yang Terjadi Sebaliknya

Akibat susu formula
Imej via tung256

Cuba awak fikirkan perkara ini dengan mengunakan ilmu biochemistry yang telah awak belajar dulu.

Susu formula adalah makanan yang timbulkan acid ash, nasi putih pun sama dan telur pun sama. Darah kita perlu ph 7.35-7.45 dan tidak boleh lari dari ph ini. Keadaan acidosis adalah keadaan cemas dan tidak akan berlaku sebab badan kita ada mekanisma untuk betulkan.

Maka dalam badan ada buffer system yang kekalkan ph begini. Jika makanan yang masuk keluarkan acid ash, badan terpaksa ambil zat galian yang alkaline dari dalam TULANG anak itu untuk kekalkan ph darah. Bayangkan apa yang berlaku bila makanan sentiasa dari range mengeluarkan acid ash tanpa di imbang dengan makanan yang keluarkan alkaline ash?

Tulang anak tak kuat, usus dapat leaky gut sebab makanan acidic yang tinggi gula juga tidak baik untuk microbiota usus, eczema dan semua penyakit alahan akan keluar terutama bila ada unsur keturunan .

Apakah makanan yang perlu untuk imbangkan? Perlulah makan buah dan sayur dan jika ini pun tidak boleh kena berikan supplement yang ada zat serupa seperti dalam sayur dan buah, zat galian seperti Magnesium, Potasium dan lain-lain.

Bila pengambilan hanya susu, biskut, kuih dan roti, anak ini bukan sahaja akan terjejas kulit , tapi usus, tulang dan saraf akan terlibat dan tak lalu makan akan menyebabkan kurang zat . Cukupkah susu formula menampung semua keperluan anak selepas umur dua tahun?

 

Rujukan

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3195546/

http://www.foodandnutrition.org/…/Alkaline-Diet-Does-pH-Af…/

Penulis: Dr Suriyakhatun

Merupakan doktor yang mempunyai klinik di Melaka.Pakar dalam hal perubatan kanak-kanak dan pengamal Homopati.Merupakan graduan Universiti Alexandria, Mesir pada tahun 1980.

Tinggalkan Komen!


Langgan Info Kami

Berkaitan


.